Welkom bij Bistro Berlage

Het enthousiaste team, onder leiding van chef-kok Herb van Drongelen en manager Diederik Luijt, heet u van harte welkom in Bistro Berlage. Van Drongelen, voorheen chef-kok bij onder andere de Ysbreeker en het Hyatt Regency in Birmingham, start met Bistro Berlage aan een nieuw culinair avontuur in Amsterdam. In deze nieuwe stijl bistro worden eigentijdse klassiekers voor lunch en diner geserveerd met een Nederlandse touch. Deze aanpak komt ook terug in het elegante interieur waar authentieke, monumentale elementen worden gecombineerd met een moderne uitstraling. Centraal in de zaak staat een grote eilandbar die zich uitstekend leent voor de borrel. Op deze iconische locatie met een rijke geschiedenis is Bistro Berlage klaar voor de toekomst.

De herinrichting van het Beursplein in Amsterdam - het plein tussen de Beurs van Berlage en de Bijenkorf – was een prachtige aanleiding om in het voormalig Grand Café een geheel nieuw horecaconcept te realiseren. Een transformatie van een traditionele lunchzaak naar een hedendaagse bistro waar gasten terecht kunnen voor koffie, lunch, borrel en diner.

Diederik Luijt en Herb van Drongelen van Bistro Berlage
Dry aged runderlende met rode wijnjus in Bistro Berlage

Eigentijdse klassiekers van lokale boden

 
Op de menukaart staan eigentijdse klassiekers met een eigen signatuur die associëren met de rijke geschiedenis van het beursgebouw en haar plaats in Amsterdam. De ingrediënten zijn dagvers en worden met zorg en aandacht bereid. Veel producten komen van lokale bodem zoals het brood van Bakkerij Mama, de kaas van Fromagerie Kef, vlees van Lindenhoff en Wild van Wild en worsten van Brandt en Levie.

Naast mooie vlees- en visgerechten, denk een dry aged runderlende met rode wijnjus en frites of een rode poonfilet met peterseliewortel mousseline, spinazie en saus van Zeeuwse mosselen, serveert Bistro Berlage ook een aantal smaakvolle vegetarische gerechten. “Bij veel restaurants is vega een bijzaak, terwijl je er hartstikke leuke dingen mee kunt doen. Het is een belangrijke markt; mensen eten bewuster en het aantal flexitariërs is enorm toegenomen”, aldus de chef-kok. Zo staat op het lunchmenu een gepofte bietjessalade met pruim, Hollandse geiten- en schapenkaas, veenbessen en walnoot en op de dinerkaart geroosterde bloemkool met aardpeer, gerookte amandel, brokkelkaas en prei-as olie.

Elegant interieur

 
Het interieur is ontwikkeld in samenwerking met Rein Rambaldo van De Horeca Fabriek. Het monumentale karakter werd gekoesterd en aangevuld met een modern, elegant interieur. De authentieke gewelven waren een inspiratie voor de ronde vormen in het ontwerp. De blauwe kleur van de drie tegeltableaus van de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop komen terug in het meubilair.

De grote eilandbar met koperen schubben nodigt uit voor borrelen en biedt deels ruimte voor eten aan de bar. De combinatie van hoge en lage zitjes en ronde en vierkante tafels zorgt voor een dynamisch karakter. In het voorjaar wordt het nieuwe terras van Bistro Berlage gelanceerd als onderdeel van het nieuwe Beursplein.

Bistro Berlage ontworpen door De Horeca Fabriek
Koninklijk huwelijk in de Beurs van Berlage

De historie van Bistro Berlage

 
Bistro Berlage is gevestigd in de voormalige hoofdentree van de Goederenbeurs van de Beurs van Berlage. Dit monument van de handel is door H.P. Berlage ontworpen en werd in 1903 door Koningin Wilhelmina werd geopend. 

Achter dit prachtige gebouw schuilt een schat aan historische gebeurtenissen. Niet alleen huisvestten hier aan het begin van de vorige eeuw de effectenbeurs, de schippersbeurs, de graanbeurs en de goederenbeurs - maar wist u bijvoorbeeld dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima de entree van waar nu de Bistro zit in 2002 hebben gebruikt om naar de Grote Zaal te lopen waar zij elkaar het jawoord hebben gegeven? Of dat de Berlagezaal, die recht boven de Bistro zit, oorspronkelijk de vergaderzaal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken was en ook speciaal voor hen is ingericht?

Lees hier meer over de historie van Bistro Berlage.